Ačokča také známá jako paprikookurka nebo incká okurka, je v Peru rozšířená, ale stále se zde pěstuje příliš zřídka. Prozradíme vám, jak jednoletá popínavá rostlina roste u vás doma a tvoří své typické plody ve tvaru veverky.
Ačokča – charakteristika
Botanický název | Cyclanthera pedata |
Lidově | paprikookurka, korila, incká okurka |
Čeleď | tykovovité (Cucurbitaceae) |
Květ | od června – nenápadný, světle zelený, |
Výška | přes 250 cm |
Stanoviště | slunné, výživna, vlhká půda |
Mrazuvzdornost | ano, dvouletá rostlina |
Doba sklizně | od srpna do mrazů |
Hnojení | vysoce výživné, před výsadbou humus/kompost, průběžně tekutá hnojiva |
Výskyt | Jižní a Střední Amerika |
Původ Ačokči
Ačokča (Cyclanthera pedata) pochází, jak název napovídá z Peru 🇵🇪. Stejně jako pravé okurky (Cucumis) patří mezi okurkovité (Cucurbitaceae), ale tvoří vlastní rod.
Původní obyvatelé Peru, Inkové, pěstují tuto rostlinu, známou také jako okurka nebo dýně, jako zeleninu již stovky let. Okurka však není žádaná jen jako potravina. Peruánští šamani již dlouho vědí také o jejích účincích jako léčivé rostliny. Tato léčivá síla byla mezitím prokázána v mnoha studiích.
Ačokča obsahuje flavonoidy, které posilují imunitu, působí antioxidačně a potlačují rakovinu. Kromě toho snižuje krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu a pomáhá lidem s nadváhou zhubnout.
Ačokča – pěstování 🌱
Výsadba ačokči – umístění a půda
U nás se ačokča zatím na mnoha zahradách nevyskytuje. Přesto je to skutečná pochoutka a navíc velmi zdravá. Pokud je chcete vysadit na zahradě, měli byste pro ně najít vhodné místo.
Ačokča preferuje…
- slunné a teplé místo, ☀️
- se substrátem bohatým na humus a živiny 🪱
- a dobře propustnou půdou 💦
Tip: Okurky můžete pěstovat na záhoně, v květináči nebo ve skleníku. Nízké teploty rostlině vůbec nevadí, takže skleník není nutností.
Ačokču můžete vysévat bez větších zahradnických znalostí. Stačí si ve specializovaném obchodě nebo na internetu koupit černá, zubatá semínka a můžete začít:
- nejvhodnější doba pro výsev je konec dubna
- naplňte několik misek na semena zeminou a vtlačte do nich semena
- pak je umístěte na světlé místo, například na okenní parapet
- semena klíčí velmi rychle. Po ledových svátcích v polovině května můžete mladé rostliny přesadit ven na záhon nebo do květináčů.
Tip: Ačokča má silné úponky. Proto byste jim měli hned po vysazení ven poskytnout pomůcku pro šplhání.
Incké okurky rostou nesmírně rychle. Patří mezi tzv. těžké krmiče a potřebují hodně živin.
Hnojení 🪣
Je důležité, abyste okurkám vždy dodávali dostatek živin. Poprvé byste je měli pohnojit, když je vysadíte venku. Před výsadbou do záhonu zapracujte velké množství kompostu. Poté byste je měli pravidelně hnojit, přibližně 1x za 14 dní.
Zavlažování 💦
Okurky byste měli pravidelně zalévat. Půda by neměla vysychat, ale je třeba se vyvarovat i přemokření.
Škůdci 🪰
Paprikookurky jsou obecně velmi odolné vůči chorobám a škůdcům. Zejména ve skleníku mohou být někdy problémem roztoči. Může se také vyskytnout padlí. Proti těmto chorobám můžete bojovat přírodními přípravky na ochranu rostlin. Jednou z možností je například vývar z přesličky.
Ačokča – léčivé účinky
Léčivé účinky Ačokči 👇 |
---|
bohatá na flavonoidy, alkaloidy, vápník, vitamin A, thiamin |
posiluje imunitní systém |
snižuje riziko vzniku rakoviny |
snižuje hladinu cholesterolu |
zabraňuje infarktu |
účinná proti vysokému krevnímu tlaku |
pomáhá při zažívacích potížích |
podporuje detoxikaci |
Všechny využitelné části rostliny mají silný léčivý účinek. Pokud jsou již potraviny obohacené fytosteroly součástí stravy, vede léčebné využití ačokči ke zvýšenému příjmu fytosterolů.
Nadměrné množství fysterolů zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. U některých klinických obrazů se doporučuje preventivní lékařské vyšetření.
Jak již bylo zmíněno, Ačokča má léčivé účinky. Vědecké studie prokázaly jeho pozitivní vliv na lidský organismus. Rostlina je bohatá na antioxidační flavonoidy, alkaloidy, vápník, vitamin A a thiamin.
Pravidelná konzumace prý také posiluje imunitní systém a snižuje riziko vzniku rakoviny. V rodném Peru má ačokča ještě další využití. Protože snižuje hladinu cholesterolu a stimuluje metabolismus, zabraňuje tato léčivá rostlina infarktu. Čaj připravený z rozemletých semen je velmi účinný proti vysokému krevnímu tlaku🫀.
Velmi pozitivní je také účinek má také na trávení. Pomáhá při zažívacích potížích , jako je nadýmání, plynatost a bolesti břicha. Různé části rostliny mohou zmírnit i další potíže.
Listy se například používají k přípravě protizánětlivých mastí. Z plodů se připravuje pitná kúra, která podporuje detoxikaci a urychluje odstraňování odpadních látek z cév prostřednictvím ledvin. Mletá semena jsou údajně účinná i proti střevním parazitům 🪱.
Jak chutná Ačokča 😋
Brambora chutná jako brambora a mrkev jako mrkev, takže ačokča chutná jako ačokča. Ačkoli se jedná o dýni, nazývá se okurka. Má svou vlastní chuť, srovnávat ačokču s běžnou salátovou okurkou není vhodné, ačokča má svou vlastní chuť.
Příprava Ačokči 👨🍳
Incké okurky lze připravit mnoha různými způsoby. Stejně jako běžné okurky je můžete jíst syrové, nakrájet je na tenké plátky na pánvi 🫕 nebo je naplnit a upéct v troubě. Ať už je připravíte jakkoli, nakrájené okurky jsou skutečným chuťovým zážitkem.
Tip: Listy můžete jíst i syrové. Stačí je umýt a přidat do salátu nebo si z nich připravit zelené smoothie.
Zde najdete další typy na recepty z ačokči.
Zdroj: gartenbob.de, mein-schoener-garten.de, utopia.de, deavita.com