Tato bezlepková pizza je výborná nejen pro ty, co trpí celiakií. V článku najdete recept na ověřené bezlepkové těsto na pizzu. Doporučujeme i náš skvělý recept na pizzu s rajčatovou omáčkou, taktéž bez lepku.
Bezlepkové těsto na pizzu
Bezlepkové těsto na pizzu slibuje křupavý požitek bez výčitek. Díky tomuto receptu se nikdo s nesnášenlivostí lepku nemusí obejít bez pizzy 😊.
Recept je klasickým kynutým těstem a obsahuje tipy, jak těsto udělat extra křupavé. Navíc je tento recept i zdravý, protože nepotřebuje žádné hotové směsi ani konzervanty apod.
Suroviny pro 2 porce – bezlepkové těsto
- 95 ml vlažné vody
- 0,5 ks čerstvého droždí
- 0,5 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 špetka cukru
- 1 stlačená citronová šťáva
- 120 g rýžové mouky
- 130 g bramborové mouky
- 1 polévková lžíce mletých slupek psyllia
Příprava – bezlepkové těsto
- Nejprve dejte rýžovou mouku, bramborovou mouku a slupky psyllia do velké mísy, promíchejte a uprostřed udělejte malý důlek.
- Pak rozdrobte droždí a přilijte vlažnou vodu. Droždí a vodu lehce prošlehejte vidličkou a vmíchejte část mouky z okraje a cukr.
- Poté přidejte sůl a olivový olej a všechny ingredience uhněťte v hladké těsto.
- Poté těsto ihned rozválejte na co nejtenčí plát – nejlépe na pečicím papíru – a i s papírem ho přetáhněte na plech.
- Pak nechte kynout na teplém místě a mezitím předehřejte troubu na 230 °C horní/spodní ohřev.
- Nakonec bezlepkové těsto na pizzu podle chuti doplňte a pečte v horké troubě na nejnižší polici asi 12 minut.
Tipy k receptu
Bezlepkové mouky potřebují pojivo a slupky psyllia přidané do těsta v tomto receptu k tomuto účelu slouží. Slupky psyllia koupíte například na grizly.cz.
Místo rýžové a bramborové mouky lze použít také prosnou nebo kukuřičnou mouku. Nejjednodušší je použít směs bio bezlepkové mouky na pizzu.
Konzistence těsta by měla být homogenní a elastická, podobně jako těsto na pizzu s pšeničnou moukou.
Místo citronové šťávy můžete použít limetkovou šťávu. Důležitá je kyselina. Kváskové těsto bez cukru také funguje, ale zde je třeba zvážit několik věcí, to je další vlastní téma.
Bezlepkové těsto na pizzu lze také skladovat v lednici po dobu 1-2 dnů nebo zmrazit. V obou případech těsto předem vzduchotěsně zabalte.
👌 Bezlepková pizza – jednoduchý a ověřený recept!
Tato bezlepková pizza recept je 100% pravá. Bezlepková pizza s dokonalou kůrkou, která chutná, vypadá jako pizza. Nepotřebuje žádné podivné ingredience ani složitý postup – ale výsledek vás jednoduše ohromí.
Pokud jste si mysleli, že si kvůli nesnášenlivosti lepku už nikdy nebudete – nemůžete – si pochutnat na pravé pizze… mýlili jste se. Naše bezlepková pizza totiž mění pravidla hry.
Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 20 minut
Kynutí: 2 h
Porce: 1 = 30 cm pizza
Suroviny – bezlepková pizza
Na bezlepkové těsto na pizzu potřebujete
- SUCHÉ SUROVINY:
- 2 šálky (250 g) bezlepkové mouky
- 1/2 lžíce xantanové gumy
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- MOKRÉ SUROVINY:
- 3/4 šálku (175 g) vlažné vody
- 9 g aktivního sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 polévková lžíce olivového oleje a další na vymazání kypřicí mísy
Na jednoduchou rajčatovou omáčku potřebujete
- 2 šálky (450 g) konzervovaných rajčat, rozdrcených
- sůl a pepř podle chuti
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 2 snítky čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného oregana)
Na ostatní polevy potřebujete
- 2 x 125 g kuliček mozzarelly, nakrájené na menší kousky
- 10 cherry rajčátek
- čerstvou bazalku
Postup přípravy – bezlepková pizza
Příprava bezlebkového těsta
- Ve velké míse smíchejte všechny suché suroviny.
- V menší míse smíchejte všechny mokré suroviny.
- Mokré suroviny přidejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne velmi lepivé těsto.
- Vyklopte těsto na pracovní plochu (povrch nemyjte moukou!) a pomocí stěrky těsto na pizzu zpracujte. Klidně těsto položte na plochu, znovu ho seškrábněte a tento postup opakujte asi 2 minuty.
- I když se těsto lepí, NEPŘIDÁVEJTE mouku.
- Těsto vložte do dobře vymazané mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte 2 až 3 hodiny kynout.
- Těsto pravděpodobně nezdvojnásobí svůj objem, ale mělo by mírně vykynout.
- Mezitím si připravte rajčatovou omáčku a polevy.
Příprava rajčatové omáčky
- Do hrnce nebo malého hrnce přidejte drcená konzervovaná rajčata, sůl a pepř.
- Za občasného míchání vařte na mírném ohni 15 až 20 minut, dokud se mírně nezredukuje (část tekutiny by se měla odpařit).
- Přidejte olivový olej, nasekaný česnek a oregano.
- Za občasného míchání vařte dalších 3-5 minut.
- Nechte vychladnout.
Zdobení a pečení pizzy
- Předehřejte troubu na 220 °C a vysypte plech tenkou vrstvou polenty.
- Tvar plechu nebo pečicího papíru závisí na tom, jakou pizzu chcete – podle výše uvedeného receptu připravíte kulatou pizzu o průměru 30 cm, ale můžete připravit i čtvercovou nebo obdélníkovou pizzu.
- Vykynuté těsto položte na plech a přitlačte ho do zvoleného tvaru. Střed těsta by měl být silný 2-3 mm, vnější okraj by měl být silnější.
- Navrch dejte vychladlou rajčatovou omáčku, sýr mozzarella a cherry rajčátka.
- Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 220 °C, 16-20 minut, dokud není základ pizzy křupavý a zlatohnědý a sýr se neroztaví a nezačne bublat.
- Posypte čerstvou bazalkou a pochutnejte si!
Mohlo by se vám líbit
Slevy nejen na potraviny
Bezlepkový recept – Plněná Ačokča na pečených batátech
Zdroj: gutekueche.de, theloopywhisk.com